Nieuw buitenspeelgoed voor GONS in Nootdorp

Op de gespecialiseerde opvang na school (GONS) in Nootdorp spelen de kinderen graag buiten.
Door weer en wind, niks is te gek. Er ontbraken alleen nog wat fietsjes, stepjes en een bolderkar.

Katje van der Leden, begeleider bij GONS in Nootdorp: ‘Via de Vrienden van Ipse de Bruggen hebben wij een aanvraag gedaan voor deze spullen. Wat een geweldig nieuws was het toen we te horen kregen dat we een akkoord hadden.

Toen de bestelling werd geleverd, wilden de kinderen het gelijk uitpakken. Er moest in het donker ook meteen even een rondje in de tuin worden gemaakt.

Er is de afgelopen week al goed gebruik van gemaakt.

Namens de kinderen van de GONS in Nootdorp: Bedankt hiervoor!’

Word jij ook zo blij van dit bericht? Er zijn locaties van Ipse de Bruggen die ook mooie wensen hebben en waar jij een bijdrage aan kunt leveren om ze te realiseren.

Bekijk ze hier: bit.ly/3XiJDQu

Nieuwsbrief Vrienden van Ipse de Bruggen

Het afgelopen jaar heeft de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen mooie projecten voor de bewoners van Ipse de Bruggen kunnen realiseren. Dit is mogelijk gemaakt dankzij Vrienden of mensen die eerder een donatie hebben gegeven.

Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen geeft in haar nieuwsbrief een korte terugblik van een aantal van deze mooie projecten. In de nieuwsbrief is er verder nieuws over de winnaar van de MRS-prijs, wordt een nieuw bestuurslid  voorgesteld en worden een aantal projecten die steun goed kunnen gebruiken, onder de aandacht gebracht.

Benieuwd naar de nieuwsbrief? Kijk hier

Knuffeltuin op dagbestedingslocatie Beschut Werken Manege Delft

Bij dagbestedingslocatie Beschut Werken Manege Delft is enige tijd geleden een Knuffeltuin gerealiseerd. Verschillende bedrijven hebben hiermee geholpen. Dankzij de financiële bijdrage van de Vrienden van Ipse de Bruggen is de Knuffeltuin verder gezellig aangekleed. Zo fleuren mooie plantenbakken de tuin op en heeft de dagbestedingslocatie een boombank kunnen aanschaffen.

Sandra Moerkerken – werkzaam als begeleider bij deze dagbestedingslocatie: ‘ Wat genieten de cliënten van Ipse de Bruggen ervan. Dagelijks worden de hokken schoongemaakt, de dieren gevoerd en ziet alles er perfect uit.

Cliënten die bij ons werken maar die fysiek geen zwaar werken kunnen doen, kunnen nu ook genieten van werken in de buitenlucht. Doordat we ook bezoek krijgen van mensen uit de buurt wordt de belevingswereld van sommige cliënten een heel stuk groter. Vol trots kunnen ze vertellen wat ze allemaal weten over onze dieren van de Knuffeltuin. Ze genieten van de aandacht en de gezelligheid die het met zich meebrengt.

Namens alle cliënten en begeleiding van de dagbesteding: Vrienden van Ipse de Bruggen heel erg bedankt!’

Diverse locaties bij Ipse de Bruggen zijn aan het sparen voor een specifieke wens. Wil jij bijdragen aan het geluk van de cliënten van Ipse de Bruggen? Elke bijdrage is welkom!

Bekijk hier de verschillende wensen van locaties

Vacature bestuurslid Vriendenstichting

Gezocht: Bestuurslid Vriendenstichting

De Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen is op zoek naar een bestuurslid.

De Stichting Vrienden zamelt geld in om wensen van bewoners van Ipse de Bruggen mogelijk te maken. Voorbeelden zijn een duo-fiets, beweegapparaten of speeltuinen. Met deze projecten stimuleren we de gezondheid en het welzijn van de mensen die door Ipse de Bruggen worden begeleid en maken we onderzoek hiernaar mogelijk.

Het bestuur van de Vrienden bestaat uit 5 vrijwilligers.
Voor de ontstane vacature zijn wij op zoek naar iemand die iemand die graag belangeloos wil bijdragen aan de doelstellingen van de Stichting. Het zou fijn zijn als het nieuwe bestuurslid een relatie heeft met Ipse de Bruggen, bijvoorbeeld via een band met iemand die door Ipse de Bruggen wordt begeleid. Verder zou het goed uitkomen als het nieuwe bestuurslid ervaring of affiniteit heeft met fondsenwerving.

Indien u belangstelling heeft of nadere informatie wilt, verzoeken wij u dat kenbaar te maken aan de voorzitter van de Stichting. Zijn mailadres is hwtebeest@ziggo.nl

Op bezoek bij het Rijksmuseum in Amsterdam

Zaterdagavond 25 juni jl. is een groep kunstenaars van de ateliers ‘Uit de Kunst’ en ‘de Brugspin’ naar het Rijksmuseum in Amsterdam geweest!

Ateliers ‘Uit de Kunst’ en ‘de Brugspin’ zijn dagbestedingslocaties van Ipse de Bruggen waar creatief wordt getekend en geschilderd door de cliënten van Ipse de Bruggen.

Nog vóór de Coronatijd heeft de schildersgroep van deze twee locaties een cursus over Rembrandt gevolgd bij de afdeling Educatie op het landgoed Ursula van Ipse de Bruggen in Nieuwveen. De interesse voor deze bijzondere schilder is toen gewekt.

Dankzij de inspanningen van een geestelijk verzorger werkzaam bij Ipse de Bruggen, heeft de groep kunstenaars een rondleiding gekregen in het museum, dat op zaterdagavond alleen voor genodigden open is. De gidsen zijn vervolgens op bezoek geweest op de locaties ‘Uit de Kunst’  en ‘ de Brugspin’  om kennis te maken met de cliënten van Ipse de Bruggen.

Een dergelijke onderneming brengt natuurlijk kosten met zich mee. De Vrienden van Ipse de Bruggen heeft gezorgd voor de sponsoring van de taxiritten. Ook taxibedrijf Van Der Laan heeft geholpen om dit mogelijk te maken.

Kobie Aizenberg, werkzaam als begeleider bij Ipse de Bruggen: ’Wat hebben we genoten met elkaar van het stille en grote Rijksmuseum. En van de indrukwekkende schilderijen waar iedereen weer andere dingen in opvalt, van de op ons afgestemde rondleiding, van het grote poppenhuis, van het Delfts Blauw, van de replica van een grote boot die kruiden vervoerde, van het kopje thee bij aankomst, van de taxirit en natuurlijk van de genietende cliënten van Ipse de Bruggen.

Wat fijn om hier aan terug te denken en geïnspireerd te zijn om verder te schilderen.’

Wil je ook een steentje bijdragen aan het geluk van de cliënten van Ipse de Bruggen?

Bekijk hier de mogelijkheden

Nieuw buitenspeelgoed voor GONS Zoetermeer

De gespecialiseerde opvang na school (GONS) in Zoetermeer heeft een groot aantal nieuwe fietsen en karren voor op het schoolplein.

De aanschaf van het buitenspeelgoed is mogelijk gemaakt dankzij de sponsoring van de Vrienden van Ipse de Bruggen.

GONS Zoetermeer is een gespecialiseerde opvang na school waar kinderen na een hele dag op school kunnen sporten of zich creatief kunnen uitleven. De medewerkers op de gespecialiseerde opvang na school geven hierbij veel persoonlijke aandacht.

Marja Wennekes, begeleider bij GONS Zoetermeer: ‘Na ontvangst van de karren en fietsen werd er door de kinderen van GONS Zoetermeer meteen creatief gebruik van gemaakt. Zo hadden de kinderen binnen een paar minuten zelf bedacht dat je één van de karren aan een fietsje kan hangen en dat er zo veel kinderen mee kunnen rijden.

Bij een andere kar moet je sturen met je voeten en je voortbewegen met je handen. Dat is natuurlijk lastig als je dat niet gewend bent. De meeste kinderen hebben na wat oefenen doorgekregen hoe het werkt, en dit is tot nu toe de kar die ze het allerleukst vinden.

Ook moet je bij sommige karren samenwerken. Er moet iemand duwen en een ander kind kan sturen. Zonder samenwerking gaat de kar niet vooruit.

Het is geweldig om te zien hoe de kinderen uitgedaagd worden om te bewegen, maar ook samen te werken en creatief te denken. Ook de motoriek van de kinderen wordt gestimuleerd door het nieuwe speelgoed.’

Wil je ook bijdrage aan een beter leven van de cliënten van Ipse de Bruggen? Er zijn mooie projecten die popepelen om gerealiseerd te worden. Bekijk ze hier.

Wereld Fiets Dag

Over de hele wereld vieren we vandaag dat het fijn is om te fietsen.  Fietsen is onder andere goed voor de gezondheid. Uiteraard geldt dit ook voor de cliënten van Ipse de Bruggen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperking zelden aan de Nederlandse beweegnorm voldoen. Sterker nog, wanneer men een ernstige beperking heeft, is het halen van de norm een nog grotere uitdaging

Om de cliënten van Ipse de Bruggen te stimuleren om meer te bewegen in de buitenlucht en samen veilig fietsen mogelijk te maken heeft Ipse de Bruggen in samenwerking met de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen en fondsenwervingen de afgelopen jaren zeker twaalf duo-fietsen kunnen aanschaffen

Een duo-fiets is een middel voor kwetsbare mensen om in de buitenlucht veilig te kunnen fietsen. Hiermee bevorderen we de conditie van de cliënten van Ipse de Bruggen en bieden we ontspanning aan op een door hen gewenste manier. Zowel mensen met een verstandelijke beperking als met een ernstige lichamelijke handicap, kunnen dankzij de duo-fiets fietsen.

Sommige cliënten kunnen door hun fysieke gesteldheid niet ver lopen en/of zelfstandig fietsen. Dan is er de elektrische duo-fiets waarmee het wel mogelijk wordt om samen met een begeleider of vrijwilliger lekker te gaan fietsen.

Wil je meehelpen om samen buiten fietsen mogelijk te maken voor de cliënten van Ipse de Bruggen? Op diverse Ipse de Bruggen-locaties in Alphen aan den Rijn, Nieuwveen en Nootdorp zijn ze aan het sparen voor aanschaf van een duo-fiets.

Doneren kan eenvoudig en veilig via de website van de Vrienden van: https://bit.ly/3NeB3xm

 

Tuin van woonlocatie Nieuwe Plantage 18 – 19 in Delft mooi opgeknapt

Vorig jaar zijn twaalf jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking naar de woonlocatie Nieuwe Plantage 18 -19 in Delft verhuisd. De woningen op dit adres waren mooi gerenoveerd, maar de tuin helaas nog niet.

De Stichting Vrienden heeft een mooie bijdrage geleverd zodat de tuin gebruiksvriendelijk gemaakt kon worden.

De tuin is inmiddels mooi gerenoveerd en goed toegankelijk voor de cliënten. Er is een overkapping geplaatst, mooie bestrating en er zijn fruitbomen en planten geplaatst. De cliënten van Ipse de Bruggen genieten er nu volop van!

MOEF-familiedag

Vandaag is het internationale sportdag. Een mooie dag om stil te staan bij de belangrijke rol die sport speelt in onze samenleving. Zo bevordert sporten onder meer de gezondheid.

De Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen steunt diverse Samen Fit projecten van Ipse de Bruggen die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van de cliënten van Ipse de Bruggen.

Zo helpt Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen het mogelijk maken van de MOEF-familiedag.

MOEF is de beweegmascotte van Ipse de Bruggen en enorm populair onder de cliënten van Ipse de Bruggen. Hij danst, beweegt en werkt zeer stimulerend op de cliënten van Ipse de Bruggen om te bewegen en mee te doen. MOEF heeft eigen muziek Cd’s met leuke liedjes die de cliënten kennen en meezingen

De MOEF-familiedag is zowel voor de cliënten van Ipse de Bruggen, hun familie en vrienden als de medewerkers van Ipse de Bruggen. Tijdens deze dag worden ouders en begeleiders extra op de hoogte gebracht van de mogelijkheden om te sporten met een beperking. Het is op deze dag ook mogelijk voor familie om samen met hun dierbare te sporten.

Ook zal er een Beweegcoach aangepast sporten aanwezig zijn, die informatie geeft over sporten met een beperking bij sportverenigingen. Tijdens het evenement is er ook gezonde voeding om te proberen.

De MOEF-familiedag zal plaatsvinden op de drie landgoederen van Ipse de Bruggen: zaterdag 11 juni in Nieuwveen, zaterdag18 juni in Zwammerdam en zaterdag 25 juni in Nootdorp.

Uitreiking MRS-prijs: Saskia Vink wint!

Alle medewerkers van Ipse de Bruggen is vorig jaar gevraagd om ideeën in te sturen dat de zorg voor cliënten echt zal verbeteren. ‘Het Beste Idee van IdB’ wordt beloond met de Maria Regina Scholtenprijs! Een bedrag van € 1.500,00 dat beschikbaar wordt gesteld door Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen.

Maandag 14 maart vond de finale plaats. Tijdens de finale kregen de finalisten de kans om hun idee te pitchen voor de jury. De jury had dus een lastige taak, want met alleen maar goede ideeën is het lastig kiezen. Uiteindelijk koos de jury Saskia’s idee als beste!

Meer honden in de zorg
Het idee van Saskia Vink, recreatieleider in Nieuwveen, is om meer honden in de zorg voor cliënten in te zetten. Honden kunnen veel positieve energie brengen en mensen laten lachen. Door de aanwezigheid van een dier wordt endorfine aangemaakt waardoor mensen gelukkiger worden. Het inzetten van gecertificeerde honden met hun begeleider is op vele manieren mogelijk. Een hond op bezoek verbetert van de kwaliteit van leven.

Saskia: “Het doel van het insturen van het idee was om aandacht te vragen voor het werken met honden in de zorg. Dat was eigenlijk al bereikt door als finalist de mogelijkheid te krijgen deze pitch te houden. Ik ben blij, trots op mijn hond Boris, benieuwd wat eruit gaat komen en welke mooie avonturen we met elkaar gaan beleven. Met als doel een beter leven voor alle cliënten!”

Maria Regina Scholten Stichting
De Maria Regina Scholten Stichting werd opgericht vanuit de Angela Stichting, die zorg droeg voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap. Dit werk werd in 1929 begonnen door de zusters Ursulinen, waarvan Zuster Maria Regina Scholten jarenlang overste was. Het naar haar genoemde fonds wordt beheerd door de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen. De Vrienden namen in 2019 voor het eerst initiatief om ‘Het beste idee van IdB’ te belonen met de naar Maria Regina Scholten genoemde prijs.

Bekijk hier de aftermovie van de MRS-prijsuitreiking 2022